ΟΜΑΔΑ Α

 

ΘΕΜΑ Α1

 

Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: Φιλική Εταιρεία, Πελοποννησιακή Γερουσία, Μεγάλη Ιδέα.

                                                                            (μονάδες 15)

 

ΘΕΜΑ Α2

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές ή Λανθασμένες

 

α. Στην πρώτη φάση της Βιομηχανικής Επανάστασης οι πηγές ενέργειας ήταν το πετρέλαιο και η ηλεκτρική ενέργεια

β. Η «κλώστρια Τζένη» ήταν μια ανέμη που λειτουργούσε με ατμό

γ. Η εκβιομηχάνιση της παραγωγής στην ηπειρωτική Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο καθυστέρησε, γιατί δεν υπήρχαν εκεί οι συνθήκες που είχαν αναπτυχθεί στην Αγγλία

δ. Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν επέφερε δραματικές αλλαγές στις σχέσεις των κοινωνικών τάξεων

ε. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κατέρρευσε μετά το τέλος του Α Παγκοσμίου πολέμου

                                                                          (μονάδες 10)

 

ΘΕΜΑ Β1

Με ποια συνθήκη έληξε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος και τι προέβλεπε;

                                                                          (μονάδες 10)

 

ΘΕΜΑ Β2

Πότε υπογράφτηκε και τι προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών και η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης; Να συγκρίνετε τις δυο συνθήκες.

                                                                          (μονάδες 15)

 

ΟΜΑΔΑ Β

 

ΘΕΜΑ Γ1

 

Αντλώντας στοιχεία από το κείμενο που σας δίνετε και με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις να μιλήσετε για το κίνημα του φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε την περίοδο της επανάστασης.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Το κίνημα του φιλελληνισμού

 

Σύντομα το ελληνικό ζήτημα έγινε υπόθεση της Ευρώπης και γενικότερα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, υπόθεση που την υποστήριξαν ταυτόχρονα, κατά περίεργη αληθινά συγκυρία, όλα τα μεγάλα και ποικίλα πολιτιστικά και πολιτικά ιδεολογικά ρεύματα της εποχής, ο κλασικισμός, ο ρομαντισμός, ο φιλελευθερισμός, αλλά και ο χριστιανισμός, ο χριστιανικός κλήρος, έστω και αν αυτός ήταν φιλικά διακείμενος προς τους μοναρχικούς, τους εχθρούς των επαναστάσεων. Πολλοί φιλέλληνες αντίκρισαν την κάθοδό τους στην Ελλάδα σαν λαμπρή ευκαιρία να καταπολεμήσουν με νέα σταυροφορία τον κοινό εχθρό του χριστιανισμού. Φαντάστηκαν τους εαυτούς των σα νέους σταυροφόρους. Επιγραμματικός είναι ο χαρακτηρισμός του φιλελληνισμού από το Γερμανό ιστορικό Mendelssohn Bartholdy ̇ ο φιλελληνισμός γράφει είχε γίνει μια δύναμη. Ισοπέδωσε τις μέγιστες πολιτικές αντιθέσεις και ένωσε τα εχθρικά πολιτικά κόμματα σε έναν κοινό ενθουσιασμό. Επέδρασε, όπως συνήθως ενεργούν μόνο τα θρησκευτικά κινήματα: γκρέμισε τους μεσότοιχους των κοινωνικών τάξεων και των εθνικών συνειδήσεων. Με τους αριστοκράτες πήγαν οι πληβείοι χέρι με χέρι, αρμονικά, ως προς αυτό το ζήτημα με τους ριζοσπάστες οι συντηρητικοί, με τη γερμανική νεολαία και τους Γερμανούς σοφούς οι Γάλλοι νομιμόφρονες. Ο φιλελληνικός αυτός πυρετός ήταν γενικός, έγινε θρησκεία της νεότητας και των γηρατειών, κατά την έκφραση του ίδιου Γερμανού ιστορικού. Ελληνομανία την ονομάζει η αυστριακή κατασκοπεία και τους φιλέλληνες ελληνομανείς, επισημαίνοντας τη φιλελληνική κίνηση του Αμβούργου.

Ο ιστορικός που έχει υπόψη του την ολοκληρωτική σχεδόν συμπαράσταση των λαών της Ευρώπης στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τα ποικίλα και πολυάριθμα γραπτά των φιλελλήνων, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πίσω από όλα τα αίτια που τους κινούν ακούγεται σαν μέσα από το νεφέλωμα η φωνή, η κραυγή της Ευρώπης, η νεογεννώμενη ιδέα της ευρωπαϊκής κοινότητας, ενότητας και αλληλεγγύης, που γίνεται πια πραγματικότητα στη σύγχρονη μας εποχή. Άλλωστε ξεκάθαρα διατυπώνει τη σκέψη του αυτή ο Gorres ότι η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει τους Έλληνες και αυτό ανταποκρίνεται σε μια αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των μελών της ευρωπαϊκής φυλής.

Απόστολος Βακαλόπουλος, Νέα Ελληνική Ιστορία

                      

                                                                              (μονάδες 25)

 ΘΕΜΑ Δ1

 

Αντλώντας στοιχεία από την πηγή και αξιοποιώντας και τις ιστορικές σας γνώσεις να γράψετε τι ήταν ο Μακεδονικός Αγώνας και ποια ήταν η δράση του Παύλου Μελά.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Αναμνήσεις από το Μακεδονικό Αγώνα

 

Μου διηγείται ο Γερμανός Καραβαγγέλης πως κάποτε σε κάποιο τρομοκρατημένο από τους Βουλγάρους χωριό αναγκάστηκε να σπάσει ο ίδιος με πελέκι την κλειδωμένη πόρτα της εκκλησίας, για να μπει και να λειτουργήσει. Το πιο συγκινητικό σημείο της αφήγησης του είναι το μέρος που περιγράφει την αγωνία και τον αγώνα του, ώσπου να κατορθώσει να πάρει το ακέφαλο σώμα του Παύλου Μελά, που ο Τούρκος καϊμακάμης, πεισματωμένος, επέμενε να παραδώσει στους Βούλγαρους με τη δικαιολογία δήθεν πως ήταν το πτώμα ενός Βούλγαρου κομιτατζή. Σκηνή που θυμίζει τους λυσσαλέους αγώνες των ομηρικών ηρώων γύρω από το σώμα του σκοτωμένου συντρόφου τους.

Αντιγόνη Μπέλλου- Θρεψιάδη, Μορφές Μακεδονομάχων και τα Ποντιακά του Γερμανού Καραβαγγέλη.

                                                                       (μονάδες 25)

 

 

Μηλιάδου Αλεξάνδρα, Φιλόλογος Λ.Τ. Μεταξάδων