Ξενοφών, Ελληνικά. Η υπόθεση του έργου

 

Το έργο του χωρίζεται σε επτά βιβλία, συνεχίζει την ιστορία του Θουκυδίδη και εξιστορεί τα γεγονότα από το 411 π.Χ. έως το 362 π.Χ.

 

Βιβλία Α΄ και Β΄

Περιγράφονται τα γεγονότα από το 411 - 403 π.Χ.

Μετά την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς, ο νικητής Λύσανδρος έρχεται στην Αθήνα, επιβάλλει τους όρους των Σπαρτιατών και εγκαθιδρύει το ολιγαρχικό πολίτευμα των Τριάκοντα. Το 403 π.Χ. ο Θρασύβουλος αποκαθιστά τη δημοκρατία.

 

Βιβλία Γ΄ - και Ε΄

Περιγράφονται τα γεγονότα από το 402 π.Χ. έως το 375 π.Χ.

Η ηγεμονία της Σπάρτης. Ο σπαρτιάτης βασιλιάς Αγησίλαος νικά τους Πέρσες (396 π.Χ) και τους ενωμένους Αθηναίους και Θηβαίους στην Κορώνεια (394 π.Χ.), όταν οι Πέρσες συνεργάστηκαν με τους Θηβαίους, για να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό στα σχέδιά του να εισβάλει στα ενδότερα της Ασίας.

Η Αθήνα αρχίζει να ανακάμπτει και να γίνεται ξανά μεγάλη δύναμη χάρη στις νίκες του Κόνωνα. Οι Θηβαίοι εκδιώκουν τη σπαρτιατική φρουρά από την ακρόπολή τους και μένουν ακηδεμόνευτοι.

 

Βιβλία ΣΤ΄ και Ζ΄

Περιγράφονται τα γεγονότα από το 374 π.Χ. έως το 362 π.Χ.

Η ηγεμονία των Θηβαίων. Ήττα των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα (371 π.Χ.) και στην Μαντίνεια (362 π.Χ.).

Τα δύο πρώτα βιβλία έχουν μεγαλύτερη αξία από τα άλλα, στα οποία φανερά ο Ξενοφών εκδηλώνει τη συμπάθειά του προς τη Σπάρτη και έτσι δεν έχουν την απαραίτητη αντικειμενικότητα.

Παρόλο που ο Θουκυδίδης υπήρξε υπόδειγμά του, το έργο του δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με αυτό του Θουκυδίδη.