Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: [Ελλάδα είναι οι άνθρωποι]

 

Οι Έλληνες έχουν μια χαρακτηριστική λέξη που περιγράφει θαυμάσια τη διάθεσή τους απέναντι στους ξένους: φιλοξενία. Η φιλοξενία είναι μια αρετή των Ελλήνων από τότε που εμφανίστηκαν στην ιστορία. Ήδη στα ομηρικά έπη περιγράφονται σκηνές πολύ εγκάρδιας φιλοξενίας, όπου ο ξένος επισκέπτης αντιμετωπίζεται ως ιερό πρόσωπο. Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων- και ειδικά ο Δίας- πολύ συχνά έπαιρναν ανθρώπινη μορφή και εμφανίζονταν ως ξένοι στα σπίτια των ανθρώπων, για να τους βοηθήσουν σε διάφορα σημαντικά ζητήματα. Οι αρχαίοι Έλληνες λοιπόν, κάθε φορά που ένας ξένος χτυπούσε την πόρτα τους, τον υποδέχονταν με τιμές και τον αντιμετώπιζαν ως ιερό πρόσωπο, έχοντας πάντα στο νου τους ότι μπορεί να είναι κάποιος θεός. Του έβαζαν να φάει, του γέμιζαν το ποτήρι με εκλεκτό κρασί, του έστρωναν να κοιμηθεί, και μόνο όταν είχε χορτάσει και είχε ξεκουραστεί έπαιρναν το θάρρος να τον ρωτήσουν ποιος είναι και από πού έρχεται.

Οι σημερινοί Έλληνες είναι αρκετά διαφορετικοί. Πολλοί από αυτούς που ζουν και εργάζονται στις τουριστικές περιοχές, αν και περηφανεύονται για την καταγωγή τους, αγνοούν παντελώς το νόημα της λέξης φιλοξενία. Για να μην αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι δεν είναι καν Έλληνες. Ξανθές τουρίστριες που βρήκαν τον τρόπο για δωρεάν και κερδοφόρες διακοπές σας σερβίρουν μη ελληνικά ποτά ενώ εσείς απολαμβάνετε ξένοι μουσική παρέα με δεκάδες άλλους ξένους. Ξένοι σερβιτόροι σας δίνουν ξενόγλωσσα μενού για να παραγγείλετε ξένες σπεσιαλιτέ. Ξένες ρεσεψιονίστ σας εξυπηρετούν μιλώντας τη δική τους γλώσσα, για να έχετε μια αξέχαστη διαμονή σε περιβάλλον που δεν έχει καμία σχέση με την πατρίδα μας. Και ίσως κάποια αφίσα στον τοίχο του δωματίου σας, με κάποια ερημική ακρογιαλιά από αυτές που δεν ξέρει κανείς να σας πει πού είναι, να σας θυμίζει με ένα τεράστιο GREECE τη χώρα στην οποία κάνετε διακοπές.

 

Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

1. α. Οι Έλληνες είναι ένας λαός που είναι περήφανος για τη φιλοξενία του. Από πού φαίνεται μέσα στο κείμενο ότι η φιλοξενία ήταν μια αρετή των Ελλήνων στην αρχαιότητα;

                                                                          (1,5 μονάδες)

  

β. Ποια πραγματικότητα θα συναντήσει κάποιος σήμερα αν επισκεφτεί μια τουριστική περιοχή;

                                                                        (1 μονάδα)

 

2. α. Να εντοπίσετε τις παραγράφους του κειμένου, να βρείτε τα δομικά μέρη της παραγράφου και να δώσετε από έναν πλαγιότιτλο.

                                                                        (2 μονάδες)

  

β. Με ποιον τρόπο αναπτύσσεται η πρώτη παράγραφος;

                                                                          (0,5 μονάδα)

 

3. α. Στο τμήμα του κειμένου με έντονα γράμματα να βρείτε όλα τα ρήματα και τα υποκείμενά τους.

                                                                          (1,5 μονάδες)

  

β. εργάζονται, βοηθήσουν: στα ρήματα που σας δίνονται να σχηματίσετε όλους τους χρόνους.

                                                                          (1 μονάδα)

 

4. φιλοξενία, μουσική, περιβάλλον, ακρογιαλιά, διακοπές: με τις παραπάνω λέξεις να σχηματίσετε προτάσεις.

 

                                                                            (2,5 μονάδες)

Γ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Να περιγράψετε στους φίλους σας έναν τόπο της Ελλάδας που έχετε επισκεφτεί. Να μιλήσετε για τα στοιχεία του τόπου που σας εντυπωσίασαν και εκείνα που σας απογοήτευσαν.

 

                                                                          (10 μονάδες)

Μηλιάδου Αλεξάνδρα, Φιλόλογος