ΚΕΙΜΕΝΟ

 

Σε πολλά παιδιά της ηλικίας μου αρέσουν τα έτοιμα φαγητά, τα γλυκά, τα παγωτά, τα πιοτά. Είναι όμως ένα παιδί στην τάξη μας διαφορετικό απ’ όλα τα υπόλοιπα, γιατί έχει αφήσει κοντά τριάντα κιλά πίσω του τον πιο βαρύ από όλους εμάς.

Λοιπόν, ο Νίκος, ο συμμαθητής μας, είναι πολύ χοντρός. Έχετε δει τον Χοντρό του βωβού κινηματογράφου; Κάπως έτσι να τον φανταστείτε, ιδίως στις λεπτομέρειες του προσώπου του. Έχει δυο άκακα μάτια που φαίνονται πολύ μικρά, κρυμμένα σχεδόν πίσω από τα ευτραφέστατα μάγουλά του και το πλατύ του μέτωπο, το συνήθως ιδρωμένο. είναι σχετικά ψηλός, αλλά το πάχος του τον κονταίνει. Πληθωρικός, καθώς είναι, γίνεται επίφοβος στους υπόλοιπους συμμαθητές μας κατά την διάρκεια των παιχνιδιών, γιατί παρά το βάρος του διαθέτει και μυαλό και ταχύτητα αντιδράσεων.

Το ελάττωμά του, το πάθος του, όπως λέει ο ίδιος, είναι η λαιμαργία. Η διατροφή του είναι ανθυγιεινή, καθώς προτιμά τα εύγευστα και έτοιμα φαγητά. Οι επισκέψεις του στο κυλικείο του σχολείου είναι συχνές και εφοδιάζεται με τυρόπιτες, παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά. Τρώει πολύ γρήγορα και τα μάτια του προσηλώνονται σ’ ό,τι τρώει, έτσι που λες ότι όλος ο γύρω του κόσμος παύει να υπάρχει γι’ αυτόν. Τη λαιμαργία του την ονομάζει πείνα, κι όταν δεν μπορεί να προφασιστεί την πείνα του, γιατί πριν λίγο τον έχει δει να τρώει, τότε εφευρίσκει άλλες εύκολες δικαιολογίες: Το σύγχρονο άγχος, την ηδονή - απόλαυση του φαγητού, τις διαφωνίες με τους γονείς του, ακόμη και τη γιαγιά του, που, όταν ήταν μικρός, τον τάιζε με το ζόρι και του ’δινε να φάει όλο το φαγητό του και από τότε «ξεχείλωσε» το στομάχι του.

Ο Νίκος έχει βέβαια το πάθος του, αλλά είναι πολύ καλό παιδί. Είναι γελαστός, ευχάριστος και αγαπητός. Είναι πολύ ευγενικός με τους καθηγητές του και πολύ συμπαθητικός στους συμμαθητές του. Στην ώρα του μαθήματος είναι προσεκτικός και δεν μιλάει. Είναι επιμελής μαθητής και βοηθάει τα παιδιά της τάξης του, ιδίως στην Άλγεβρα, που έχει καλή επίδοση. Αλλά, το καλό που σας θέλω: Μην του πάρετε τη σειρά στο κυλικείο και μη διανοηθείτε να του χαλάσετε την ιεροτελεστία της … μάσας.  

 

 

Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

 

1. Ποιο ήταν το πάθος του ήρωα του κειμένου και πώς το δικαιολογούσε ο ίδιος;

2,5 μονάδες

 

2. α. Να δώσετε ένα σύντομο πλαγιότιτλο στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη παράγραφο του κειμένου.

         1,5 μονάδες

 

β. Να βρείτε τα δομικά μέρη της τελευταίας παραγράφου.

1 μονάδα

 

3. α. Στην πρώτη παράγραφο να βρείτε το ασύνδετο σχήμα, μία κύρια και μία δευτερεύουσα πρόταση.

1,5 μονάδες

 

β. Να χαρακτηρίσετε συντακτικά τις παρακάτω λέξεις που υπογραμμίζονται στη δεύτερη παράγραφο: ο συμμαθητής, χοντρός, άκακα, μάτια.

1 μονάδα

 

4. α. Να βρείτε από ένα αντώνυμο για τις παρακάτω λέξεις: ελάττωμα, συχνές και από ένα συνώνυμο για τις παρακάτω λέξεις: παύει, δικαιολογίες.

1 μονάδα

β. Να βρείτε το πρώτο και δεύτερο συνθετικό των παρακάτω λέξεων: διατροφή, επισκέψεις, παχύσαρκος*

1,5 μονάδες

 

* Όλες οι λέξεις που δίνονται στην άσκηση 4 βρίσκονται στην τρίτη παράγραφο.

 

Β΄. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

 

Να στείλεις ένα γράμμα σ’ ένα φίλο ή μια φίλη σου για να τον/την καλέσεις σ’ ένα υγιεινό γεύμα. Σε 2-3 παραγράφους να γράψεις τι φαγητά θα του/της ετοιμάσεις και για ποιο λόγο προτίμησες αυτά τα φαγητά.

10 μονάδες

                                                                                

 

Βαρσαμίδου Ιωάννα, Φιλόλογος 1ου Γυμνασίου Ορεστιάδας